Forside         |         Om MJ         |         Nyheder         |         Sociale arrangementer         |         Samarbejdspartnere        |         Vi sponserer        |         Cookiepolitik        |         Kontakt
Jeppesen hjælper med at holde vandet inde

Jeppesen hjælper med at holde vandet inde

13jan

Malerfirmaet Jørgen Jeppesens Eftf. har hjulpet til med udførelsen af en spændende specialopgave – nemlig udskiftningen af den store rude til kæmpeakvariet hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Akvarierude i fare

malerfirmaet_joergen-jeppesen-eftf_nordsoeen-oceanarium_hirtshals_udskiftning-af-akvarierude1_300Den voldsomme brand der brød ud i Nordsøen Oceanarium tilbage i 2003 forvoldte store skader på Ocenariets interiør, hvilket i 2012 ledte til flere overfladiske revner i den store akvarierude. Så tiden var dermed inde til at udskifte den gigantiske akvarierude med en ny.

38.000 kg akryl fra Japan

Det omfangende projekt havde sin start i Japan, hvor firmaet Nipura fik til opgave at producere den nye rude. Nordsøen Oceanariums driftschef og akvariemester samt en ingeniør fra NIRAS tog i september måned fra Hirtshals til Kobe i Japan for at besigtige den nye færdigproducerede akvarierude. Ruden, som er 6 meter høj, 12 meter lang og 41 cm tyk, er lavet at akryl og er samlet i ét stykke, modsat den forrige rude som bestod af 5 stykker limet sammen. Med sine store centimetermål og sine 38 tons er ruden en af de største af sin slags i Europa.

Ruden nåede sin destination i Hirtshals her i starten af december 2014, hvor tømningen af akvariets 4,5 mio liter vand fandt sted samtidig, så håndværkerne kunne komme igang med at arbejde.

Erfaring giver pote

I starten af januar tog svendene fra Jørgen Jeppesens Eftf. arbejdstøjet på og har netop udført opretningen af rudens false. Sådan en opretning foregik med millimeters nøjagtighed udført med epoxy specialprodukt. Malerfirmaet har tidligere udført lignende opretning til det store isbjørne-bassin i København Zoo, så erfaringen indenfor dette område har i hvert fald været på plads.

malerfirmaet_joergen-jeppesen-eftf_nordsoeen-oceanarium_hirtshals_udskiftning-af-akvarierude2_300

malerfirmaet_joergen-jeppesen-eftf_nordsoeen-oceanarium_hirtshals_udskiftning-af-akvarierude3_300Ruden er den 13. januar blevet løftet ind gennem Oceanariebygningens tag af to gigantiske kraner, hvor fugning af ruden og sprøjtning af beton derefter kan påbegyndes. Efter tidsplanen forventes tanken at blive fyldt med vand igen i uge 9, hvor fiskene dernæst bliver flyttet dertil i uge 14 og 15. Hele byggeriet forventes færdiggjort i løbet af uge 16, hvor grand opening af Oceanariet vil finde sted i medio april.

Intet går til spilde

I stedet for at smide den gamle brandskadede rude ud, blev den for en måned siden savet i fem stykker, så den dermed kan bruges til kunst. Noget af ruden skal bruges til dekoration i gulvet, mens resten er fordelt mellem kunstner Morten Lykke og lysekspert Torben Lyngsaa.

– Følg med i den spændende udvikling af projektet på Nordsøen Oceanarium’s hjemmeside >>

Pin It

Related Posts

Comments are closed.